Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- 125g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Masa:
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fixy
Dodatkowo:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy.
2. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Torownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem.
4. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
5. Przenosimy je ze stolnicy na formę i nakłuwamy widelcem.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200'.
Masy:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, do której pod koniec dodajemy 2 śmietan-fixy oraz cukier puder.
2. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wykonanie:
1. Na upieczone i wystudzone ciasto układamy truskawki.
2. Następnie wykładamy gotową masę.
3. Polewamy rozpuszczoną czekoladę.
SMACZNEGO! ;)
Tort wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulisiowe-love.blogspot.com/
Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńit looks really tasty!
OdpowiedzUsuńhttp://www.tastemycloset.com/
This is one beautiful tort and I am sure it's tasty too. :)
OdpowiedzUsuńwww.chicuturnonglitz.blogspot.com