środa, 19 sierpnia 2015

Pieczone pierogi z malinami





 Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- pół kostki miękkiego masła 
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
- 500g malin
- 1 żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
2. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 5mm.
3. Wykrawamy kółka, np. przy pomocy szklanki.
4. Na każdy krążek kładziemy po 3 maliny i dokładnie zalepiamy brzegi ciasta.
5. Pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wykładamy na posmarowanej wcześniej masłem blaszce.
6. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200'C.


Smacznego! ;)




10 komentarzy:

  1. Super te pierogi wyglądają, pewni jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. OMG, seems to be super delicious :3
    I'll try to do this :D

    NEW OUTFIT POST | SPORTY CHIC
    InstagramFacebook Oficial PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o jejciu jak one pięknie wyglądają! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudnie wyglądają! :) spróbuję zrobić z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej, zobaczymy jak wyjdą :)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść pierogi z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O taaak, muszą być pyszne! :) Wyglądają znakomicie! <3

    OdpowiedzUsuń