Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
- budyń śmietankowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
Polewa:
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- 400g czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Żółtka ubijamy z cukrem do białej masy.
2. Powoli wlewamy ciepłą wodę i chwilę ubijamy.
3. Następnie powoli wlewamy olej.
4. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wykładamy na posmarowaną masłem tortownice o średnicy 26cm.
7. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180'.
8. Następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Budyniu:
1. Mieszamy budyń wraz z mąką ziemniaczaną w połowie szklanki mleka.
2. Pozostałą część mleka gotujemy razem z cukrem.
3. Do zagotowanego mleka dodajemy budyń wymieszany z mlekiem.
4. Gotujemy wszystko przez parę minut.
5. Do gotowego budyniu dodajemy masło i mieszamy.
6. Zostawiamy do przestudzenia.
Polewy:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
2. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
3. Ciasto polewamy polewą, kiedy zacznie robić się gęsta.
Polewy:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
2. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
3. Ciasto polewamy polewą, kiedy zacznie robić się gęsta.
Wykonanie:
1. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
2. Na pierwszy blat kładziemy budyń, który przykrywamy drugim blatem.
3. Ciasto polewamy polewą.
4. Posypujemy czerwonymi porzeczkami.
Kwaskowate porzeczki i słodka czekolada to połączenie idealne. Z pewnością ciasto wyszło bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńNajnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)
Fajnie wygląda)))
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda!!
OdpowiedzUsuńyummy yummy!
OdpowiedzUsuńbaci Gi.
new post
http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it
Que rico!! tiene una pinta fabulosa!
OdpowiedzUsuńbesos de susana de piñadelys
http://pinadelys.blogspot.com.es/
So yummy!
OdpowiedzUsuńKisses.
NEW POST
www.angelswearheels.com
Oh my gosh that looks intense!
OdpowiedzUsuńXxx
Naomi in Wonderland
Nigdy nie jadłam ciasta porzeczkowego.
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić - dzięki :)
Pozdrawiam Zocha
Nice post ,kisses
OdpowiedzUsuńhttp://www.fashionismylifebyestefania.com/?m=1
OMG! That looks so good! I wanna try! Thanks for sharing. :)
OdpowiedzUsuńJenn
Dresslink
The Pink Lemonade Girl
Very nice post!
OdpowiedzUsuńxxx
S
http://s-fashion-avenue.blogspot.it/
This looks amazing!
OdpowiedzUsuńhttp://sarawritesadiary.blogspot.com/
Wow this looks amazing and delicious! I'd be too scared to eat it because it's so pretty too haha :) xx
OdpowiedzUsuńwww.tongue-in-chic.com
Oh my, if this isn't delicious- yummy! :) xx Maja
OdpowiedzUsuńhttp://majasmuffin.blogspot.com
Muszę zrobić to ciasto! Tak się składa, że jutro będę rwała porzeczki :3
OdpowiedzUsuńhttp://muffinkayum.blogspot.com/
Wow! That looks so professionally baked.
OdpowiedzUsuńI'm not gonna lie, I think I drooled a little. Haha.
I must try doing this one day when I have the motivation to do so.
Much love
jedidiahgc.blogspot.ca
mmm!! Ciasto wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK