wtorek, 14 lipca 2015

Ciasto czekoladowe z budyniem





Składniki:

Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:
- budyń śmietankowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła

Dodatkowo:
- 400g czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania:

Ciasta:
1. Żółtka ubijamy z cukrem do białej masy.
2. Powoli wlewamy ciepłą wodę i chwilę ubijamy.
3. Następnie powoli wlewamy olej.
4. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. 
5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wykładamy na posmarowaną masłem tortownice o średnicy 26cm.
7. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180'.
8. Następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Budyniu:
1. Mieszamy budyń wraz z mąką ziemniaczaną w połowie szklanki mleka.
2. Pozostałą część mleka gotujemy razem z cukrem.
3. Do zagotowanego mleka dodajemy budyń wymieszany z mlekiem.
4. Gotujemy wszystko przez parę minut.
5. Do gotowego budyniu dodajemy masło i mieszamy.
6. Zostawiamy do przestudzenia.

Polewy:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
2. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
3. Ciasto polewamy polewą, kiedy zacznie robić się gęsta.  
Wykonanie:
1. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
2. Na pierwszy blat kładziemy budyń, który przykrywamy drugim blatem.
3. Ciasto polewamy polewą.
4. Posypujemy czerwonymi porzeczkami.

Smacznego! ;)


17 komentarzy:

  1. Kwaskowate porzeczki i słodka czekolada to połączenie idealne. Z pewnością ciasto wyszło bardzo smacznie.
    Najnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  3. yummy yummy!
    baci Gi.

    new post
    http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it

    OdpowiedzUsuń
  4. Que rico!! tiene una pinta fabulosa!
    besos de susana de piñadelys
    http://pinadelys.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  5. So yummy!
    Kisses.

    NEW POST

    www.angelswearheels.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam ciasta porzeczkowego.
    Czas to nadrobić - dzięki :)

    Pozdrawiam Zocha

    OdpowiedzUsuń
  7. Nice post ,kisses
    http://www.fashionismylifebyestefania.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  8. OMG! That looks so good! I wanna try! Thanks for sharing. :)

    Jenn
    Dresslink
    The Pink Lemonade Girl

    OdpowiedzUsuń
  9. Very nice post!
    xxx
    S
    http://s-fashion-avenue.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks amazing!

    http://sarawritesadiary.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow this looks amazing and delicious! I'd be too scared to eat it because it's so pretty too haha :) xx

    www.tongue-in-chic.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh my, if this isn't delicious- yummy! :) xx Maja
    http://majasmuffin.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę zrobić to ciasto! Tak się składa, że jutro będę rwała porzeczki :3

    http://muffinkayum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! That looks so professionally baked.
    I'm not gonna lie, I think I drooled a little. Haha.
    I must try doing this one day when I have the motivation to do so.

    Much love
    jedidiahgc.blogspot.ca

    OdpowiedzUsuń