Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka i 1 jajko całe
- 500g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka i 1 jajko całe
- około 400g śliwek
Beza:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz z pociętą na kawałki margaryną.
2. Do mąki dodajemy jajka z cukrami i śmietaną.
3. Wszystko razem ze sobą zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
4. Pierwszą część rozwałkujemy i wykładamy na posmarowanej masłem blaszce kwadratowej o wymiarach 24x24 cm.
5. Drugą część ciasta zawijamy w folię i kładziemy do zamrażalnika.
6. Drylujemy śliwki.
7. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli po łyżce cukru, a na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
8. Na ciasto układamy połówki śliwek skórką do dołu, na które wylewamy bezę oraz posypujemy startą na tarce drugą częścią ciasta.
9. Pieczemy w temperaturze 180' przez około 50 minut.
1. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz z pociętą na kawałki margaryną.
2. Do mąki dodajemy jajka z cukrami i śmietaną.
3. Wszystko razem ze sobą zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
4. Pierwszą część rozwałkujemy i wykładamy na posmarowanej masłem blaszce kwadratowej o wymiarach 24x24 cm.
5. Drugą część ciasta zawijamy w folię i kładziemy do zamrażalnika.
6. Drylujemy śliwki.
7. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli po łyżce cukru, a na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
8. Na ciasto układamy połówki śliwek skórką do dołu, na które wylewamy bezę oraz posypujemy startą na tarce drugą częścią ciasta.
9. Pieczemy w temperaturze 180' przez około 50 minut.
Smacznego! ;)
pychota :)
OdpowiedzUsuń