sobota, 18 listopada 2017

Popcorn cake




Składniki:

Biszkopt:

- 6 całych jajek
- półtorej szklanki mąki 
- półtorej szklanki cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa:

- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan mix

Solony karmel:

- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
Dodatkowo:

- popcorn
- precelki
- 2 batoniki snikers
- czekoladowe kuleczki

Sposób wykonania:

Biszkopt:
1. Jaja ubijamy mikserem na najwyższych obrotach z cukrem na puszystą masę.
2. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Ubijając dalej na najniższych obrotach dodajemy powoli wymieszaną mąkę.
4. Gotową masę wlewamy do posmarowanej wcześniej tortownicy o średnicy 26 cm.
5. Pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 180'C piekarniku.

Masa:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz ze śmietan mixem.
2. Pod koniec ubijania śmietany na sztywną masę dodajemy serek mascarpone.
3. Mieszamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.

Solony karmel:
1. Do rondelka wsypujemy cukier, który podgrzewamy na średnim ogniu do czasu rozpuszczenia i zbrązowienia cukru.
2. Do rozpuszczonego cukru dodajemy wodę i energicznie mieszamy.
3. Następnie dodajemy śmietankę, gotujemy przez 4-5 min i na koniec dodajemy masło oraz sól.
4. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wykonanie:
1. Dzielimy biszkopt oraz masę na 3 równe części.
2. Smarujemy pierwszy blat śmietaną, przykrywamy drugi blatem i tak robimy z kolejnym blatem.
3. Na wierz polewamy solonym karmelem oraz dekorujemy popcornem, precelkami oraz kawałkami batoników.

Smacznego! ;)


1 komentarz:

  1. Wow, ale zjawiskowy! Az slinka cieknie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń