niedziela, 12 lutego 2017

Karpatka


Składniki:

Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125g masła
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli

Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- pół litra mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 300g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji 

Sposób wykonania:

Ciasta:
1. Gotujemy wodę razem z masłem, cukrem oraz solą.
2. Do zagotowanej wody z masłem na najmniejszym płomieniu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Wystudzone ciasto przedkładamy do misy i miksujemy dodając po jednym jajku.
4. Dzielimy ciasto na dwie równe części i wykładamy na blaszki 35x24cm wysmarowane masłem.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180'C przez około 30 minut.

Masy budyniowej:
1. Odlewamy 1/3 szklanki mleka.
2. Roztrzepujemy jajka, a następnie dodajemy budyń oraz 1/3 mleka.
3. Gotujemy pozostałe mleko.
4. Do zagotowanego mleka dodajemy mleko wymieszane z budyniem i jajami i chwilę gotujemy.
5. Ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę.
6. Do utartego masła dodajemy po łyżce wystudzony budyń i sok z cytryny.

Sposób wykonania:
1. Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy drugim blatem i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! ;)   
         

1 komentarz: