- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 500 ml mleka
- 100g drożdży świeżych
- 100 - 150 g cukru
- 100 g masła
- 7 żółtek
- kieliszek spirytusu
- tłuszcz (smalec) do smażenia
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
1. Drożdże łączymy razem z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
2. Żółtka ubijamy z cukrem.
3. Roztapiamy masło.
4. Mąkę wsypujemy do miski, a następnie dodajemy ubite jaja, drożdże, ciepłe mleko. Masę wyrabiamy przez 20 min i pod koniec dodajemy kieliszek spirytusu. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki.
5. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę.
6. Posypujemy ręce odrobiną mąki i nabieramy porcję ciasta, którą formujemy w małe krążki i nakładamy w nie nadzienie, mocno zlepiamy, a następnie formujemy pączka i odstawiamy go aż do wyrośnięcia około 30 min.
7. Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach.
8. Posypujemy cukrem pudrem bądź lukrem, który ucieramy z cukru pudru i cytryny.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz