sobota, 28 stycznia 2017

Tort śmietanowy z truskawkami



 Składniki:

Ciasto:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa:
- 500g śmietany kremówki
- 500g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru 
 
Dodatkowo:
- 500g truskawek
- wiórki kokosowe do posypania


Sposób przygotowania:

Ciasta:
1. Żółtka ubijamy z cukrem do białej masy.
2. Powoli wlewamy ciepłą wodę i chwilę ubijamy.
3. Następnie małym strumieniem wlewamy olej.
4. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wykładamy na posmarowaną masłem tortownice o średnicy 26cm.
7. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180'.
8. Następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masy:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
2. Pod koniec ubijania śmietany na sztywną masę dodajemy serek mascarpone.
3. Mieszamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
 

Wykonanie:
1. Ciasto oraz masą śmietanową dzielimy na trzy równe części.
2. Każdą część blatu nasączamy delikatnie kompotem z truskawek.
3. Na pierwszy blat kładziemy truskawki i wykładamy 1/3 masy śmietanowej i tak samo robimy z drugą częścią blatu.
4. Przykrywamy 3 częścią blatu, na która wykładamy śmietanę oraz układamy truskawki i posypujemy wiórkami kokosowymi.

 Smacznego! ;)


2 komentarze:

  1. Mmm wygląda bajecznie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka na truskawki narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń