Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500g śmietany kremówki
- 500g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 500g truskawek
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Żółtka ubijamy z cukrem do białej masy.
2. Powoli wlewamy ciepłą wodę i chwilę ubijamy.
3. Następnie małym strumieniem wlewamy olej.
4. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wykładamy na posmarowaną masłem tortownice o średnicy 26cm.
7. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180'.
8. Następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masy:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
2. Pod koniec ubijania śmietany na sztywną masę dodajemy serek mascarpone.
3. Mieszamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
1. Ciasto oraz masą śmietanową dzielimy na trzy równe części.
2. Każdą część blatu nasączamy delikatnie kompotem z truskawek.
3.
Na pierwszy blat kładziemy truskawki i wykładamy 1/3 masy śmietanowej i tak samo robimy z drugą częścią blatu.
4. Przykrywamy 3 częścią blatu, na która wykładamy śmietanę oraz układamy truskawki i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego! ;)
Mmm wygląda bajecznie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
ale mi smaka na truskawki narobiłaś :D
OdpowiedzUsuń