Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka i 1 jajko całe
- 500g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka i 1 jajko całe
- około 300g rabarbaru
- cukier puder do posypania
Masa serowa:
- 250g twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 250g twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz z pociętą na kawałki margaryną.
2. Do mąki dodajemy jajka z cukrami i śmietaną.
3. Wszystko razem ze sobą zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
4. Pierwszą część rozwałkujemy i wykładamy na posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26cm.
5. Drugą część ciasta zawijamy w folię i kładziemy do zamrażalnika.
6. Obieramy rabarbar ze skórki.
7. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy razem przez około 5 minut.
8. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią układamy pokrojony na kawałki rabarbar, który posypujemy startą na tarce drugą częścią ciasta.
9. Pieczemy w temperaturze 180' przez około 50 minut.
1. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz z pociętą na kawałki margaryną.
2. Do mąki dodajemy jajka z cukrami i śmietaną.
3. Wszystko razem ze sobą zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
4. Pierwszą część rozwałkujemy i wykładamy na posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26cm.
5. Drugą część ciasta zawijamy w folię i kładziemy do zamrażalnika.
6. Obieramy rabarbar ze skórki.
7. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy razem przez około 5 minut.
8. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią układamy pokrojony na kawałki rabarbar, który posypujemy startą na tarce drugą częścią ciasta.
9. Pieczemy w temperaturze 180' przez około 50 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz