środa, 5 października 2016

Sernik dyniowy



Składniki:

Ciasto kruche:
- 65g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 35g masła
- 30g cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu  

Masa serowa:
- 500g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 250g puree z dyni
- 30g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 100g cukru
- pół łyżeczki cynamonu

Polewa orzechowa:
- 100g orzechów włoskich
- 60g śmietany (30%)
- 35g masła
- 50g cukru
- szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki zagniatamy razem i odstawiamy na godzinkę do lodówki.
2. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy rozwałkowane ciasto na dno oraz boki.
3. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180'C przez 20 minut.
4. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
5. Twaróg krótko miksujemy razem z cukrami oraz mąką ziemniaczaną.
6. Następnie pojedynczo dodajemy jajka.  
7. Dodajemy powoli puree z dyni oraz cynamon.  
8. Gotową masę serową przekładamy na podpieczony, wystudzony kruchy spód.
9. Sernik pieczemy z parą wodną ( na spód piekarniku kładziemy szerokie naczynie z wodą) w nagrzanym piekarniku do 160'C  przez półtorej godziny.
10. Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem.
11. Do rozpuszczonego masła dodajemy śmietankę i podgrzewamy do połączenia się składników.
12. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone na małe kawałki orzechy włoskie oraz cynamon.
13. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, na który polewamy zdjętą z palnika gotową polewę orzechową i pieczemy przez 5 minut.
14. Upieczony sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
15. Ostudzony sernik wstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego! ;)         


4 komentarze: