Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklana mleka
- 1 łyżeczka soli
Masa makowa:
- 400 g suchego maku
- 4 białka
- 50 g masła
- 4 łyżki miodu
- pół szklani cukru
- kilka kropli aromatu migdałowego
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 30 g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Delikatnie podgrzewamy mleko, do którego dodajemy pokruszone drożdże oraz 2 łyżeczki cukru.
2. Wymieszane mleko ze składnikami odstawiamy aż do wyrośnięcia.
3. Rozpuszczamy w rondelku masło, które pozostawiamy do wystygnięcia.
4. Następnie na puszystą pianę ubijamy żółtka z cukrem.
5. Mąkę łączymy ze wszystkimi wcześniej przygotowanym składnikami.
6. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Masy makowej:
1. Opłukany mak przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy przez 15 minut i odcedzamy.
2. Do zmielonego dwukrotnie maku dodajemy masło, cukier, miód oraz aromat.
3. Na sam koniec do masy makowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wykonanie:
1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 3 części ( w zależności jaka długa jest brytfanna) i rozwałkowujemy je na cienkie prostokąty.
2. Rozkładamy masę makową i zawijamy.
3. Pieczemy w 180'C przez 60 minut.
4. Wystudzone ciasto smarujemy lukrem oraz posypujemy płatkami migdałów.
SMACZNEGO!!! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz