środa, 6 stycznia 2016

Banoffee



 Składniki:

- 250g herbatników
- 100g masła 
- 250g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- pół szklanki cukru pudru

- puszka gotowej masy krówkowej (kajmak)
- 4 banany

- pół cytryny
- czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem.
2. Gotową masę wykładamy na tortownicę o średnicy 23cm i mocno ubijamy.
3. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
4. Masę kajmakową wykładamy na spód, a następnie układamy pokrojone w plasterki banany, które wcześniej skrapiamy sokiem z cytryny.
5. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.  
6. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
7. Ubitą masę śmietanową wykładamy na wierz oraz posypujemy startą czekoladą.
8. Chłodzimy przez 2 godziny w lodówce.
SMACZNEGO!!!



2 komentarze: