Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g czekolady mlecznej
Polewa:
- 100 g czekolady
- 30g śmietany kremówki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Spodu:
1. Pokruszone herbatniki mieszamy z kakao i roztopionym masłem.
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
3. Na dno formy wykładamy pokruszone herbatniki.
Masy serowej:
1. Mieszamy ser, serek mascarpone i śmietanę kremówkę.
2. Następnie dodajemy po kolei jajka i miksujemy.
3. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, którą po wystudzeniu mieszamy z masą serową.
4. Dodajemy roztopione masło, kakao, cukier puder.
5. Wszystko krótko miksujemy.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180'C przez półtorej godziny.
7. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Polewy:
1. W rondelku podgrzewamy śmietankę, do której dodajemy czekoladę.
2. Mieszamy cały czas do utworzenia jednolitej masy.
3. Polewamy sernik i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
SMACZNEGO! ;)
Ale mega wygląda <3
OdpowiedzUsuńMmm, cudowny! I ta skórka pomarańczowa na wierzchu, pychota!
OdpowiedzUsuńMmm idealne do kawy :)))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńHej, ale super prezentuje sie ten czekoladowy sernik, szkoda że jestem na diecie bo bym sobie taki zrobiła i zjadła. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na http://www.lap-stajla.blogspot.co.at/
OdpowiedzUsuńwygląda pycha
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :klik klik klik
So sweet!! Looks great!! :)
OdpowiedzUsuńThanks for sharing!
Lucia Gallego Blog
Lucia Gallego Blog Facebook
przygarniam przepis
OdpowiedzUsuń❤️