niedziela, 10 stycznia 2016

Sernik czekoladowy



 Składniki:

Spód:
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao

Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g czekolady mlecznej

Polewa:
- 100 g czekolady
- 30g śmietany kremówki
- kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Spodu:
1. Pokruszone herbatniki mieszamy z kakao i roztopionym masłem.
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
3. Na dno formy wykładamy pokruszone herbatniki.

Masy serowej:
1. Mieszamy ser, serek mascarpone i  śmietanę kremówkę.
2. Następnie dodajemy po kolei jajka i miksujemy.
3. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, którą po wystudzeniu mieszamy z masą serową.
4. Dodajemy roztopione masło, kakao, cukier puder.
5. Wszystko krótko miksujemy.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180'C przez półtorej godziny.
7. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w otwartym piekarniku do ostygnięcia.

Polewy:
1. W rondelku podgrzewamy śmietankę, do której dodajemy czekoladę.
2. Mieszamy cały czas do utworzenia jednolitej masy.
3. Polewamy sernik i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.


SMACZNEGO! ;)



8 komentarzy:

  1. Mmm, cudowny! I ta skórka pomarańczowa na wierzchu, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, ale super prezentuje sie ten czekoladowy sernik, szkoda że jestem na diecie bo bym sobie taki zrobiła i zjadła. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na http://www.lap-stajla.blogspot.co.at/

    OdpowiedzUsuń