sobota, 15 kwietnia 2017

Babka Wielkanocna



Składniki:

- 5 całych jajek 
- 1 szklanka cukru 
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 1 szklanka oleju 
- cukier wanilinowy  
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Dodatkowo:
- biała czekolada

Sposób wykonania:

1. Jajka, cukier oraz cukier wanilinowy ubijamy razem mikserem na puszystą pianę.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. Powoli dodajemy mąkę, ciągle mieszając na wolnych obrotach. 
4. Następnie wlewamy olej.
5. Smarujemy masłem formę do pieczenia.
6. Gotową masę wlewamy do formy.
7. Pieczemy przez 50 minut w nagrzanym do 180'C piekarniku. 
8. Dekorujemy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz