Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500g śmietany kremówki
- 200g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 500g truskawek
- czekolada
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Żółtka ubijamy z cukrem do białej masy.
2. Powoli wlewamy ciepłą wodę i chwilę ubijamy.
3. Następnie powoli wlewamy olej.
4. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wykładamy na posmarowaną masłem tortownice o średnicy 26cm.
7. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180'.
8. Następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masy:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
2. Pod koniec ubijania śmietany na sztywną masę dodajemy serek mascarpone.
3. Mieszamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
2. Pod koniec ubijania śmietany na sztywną masę dodajemy serek mascarpone.
3. Mieszamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
Wykonanie:
1. Ciasto dzielimy na trzy równe części.
2. Każdą część blatu nasączamy delikatnie kompotem z truskawek.
3.
Na pierwszy blat kładziemy truskawki i wykładamy połowę masy śmietanowej i tak samo robimy z drugą częścią blatu.
4. Przykrywamy 3 częścią blatu, która polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą oraz układamy truskawki.
Smacznego! ;)
Cudownie letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuń