piątek, 27 stycznia 2017

Pieczone pierogi z jagodami


Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- pół kostki miękkiego masła 
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
- 500g jagód
- 1 żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
2. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 5mm.
3. Wykrawamy kółka, np. przy pomocy szklanki.
4. Na każdy krążek kładziemy jagody i dokładnie zalepiamy brzegi ciasta.
5. Pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wykładamy na posmarowanej wcześniej masłem blaszce.
6. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200'C.



Smacznego! ;)

2 komentarze:

  1. Będą idealne na jutrzejsze moje przyjęcie! Już zapisuję przepis. TYlko mamm pytanie. Mogę zastąpić jagody jabłkami? :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak :) można je zastąpić różnymi owocami :)

      Usuń