poniedziałek, 3 października 2016

Ciasto czekoladowe z malinami


Składniki:

- 5 całych jajek 
- 1 szklanka cukru 
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 1 szklanka oleju 
- cukier wanilinowy  
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 3 łyżki kakao 

Dodatkowo:

- 300g malin
- cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Jajka, cukier oraz cukier wanilinowy ubijamy razem mikserem na puszystą pianę.
2. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. 
3. Dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao ciągle mieszając na małych obrotach.  
4. Następnie powoli wlewamy olej. 
5. Formę do pieczenia o wymiarach 24x24cm smarujemy masłem.
6. Pieczemy przez 50 minut w nagrzanym do 180'C piekarniku.
7. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego ;)

2 komentarze: