piątek, 30 września 2016

Ciasto marchewkowe z jabłkami


Składniki:

- półtorej szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki startej marchewki
- duże jabłko
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier wanilinowy
 
Dodatkowo:
- cukier puder
- sok z połowy cytryny
 
Sposób przygotowania:
 
1. Jajka ubijamy mikserem z cukrami przez 4 minuty.
2. Powoli dolewamy olej.
3. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z solą.
4. Ciągle ubijając dodajemy przyprawę do piernika i cynamon.
5. Na samym końcu dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę i pokrojone orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłko.
6. Foremkę smarujemy masłem.
7. Wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-50 minut.
8. Ciasto polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru oraz z cytryny.

Smacznego ;)



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie! Kocham ciasto marchewkowe :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń