Składniki:
Na ciasto:
1. 250g mąki pszennej
2. 2 żółtka
3. 125g masła roślinnego
4. 50g cukru pudru
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. 1 łyżka śmietany
Na masę:
1. 5 dużych jabłek
2. cynamon
3. kardamon
4. cukier
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i szybko zagniatamy.
2. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( jedna większa, druga mniejsza) owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy masłem.
4. Rozwałkowujemy większą część ciasta na cienki placek.
5. Przenosimy je ze stolnicy na formę i nakłuwamy widelcem.
6. Pokrojone jabłka na cieniutkie plasterki mieszamy z przyprawami oraz z cukrem, a następnie wykładamy na formę.
7. Wyciągamy z lodówki ciasto i układamy małymi kawałeczkami na wierzch tarty.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut w temperaturze 200'.
9. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
bardzo apetyczne ciasto! przydało by mi się do kawy
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta na bazie jabłek. A to wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuń