Ciasto:
- 160g mąki pszennej
- 1 jajko
- 70g orzechów włoskich
- 50g cukru
- 100g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowy
- szczypta soli
Masa:
- 250g serka mascarpone
- 300ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- czekolada gorzka
Dodatkowo:
- kilka orzechów do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Zmielone wcześniej orzechy przesypujemy do miski, do której dodajemy mąkę, cukry, sól oraz masło.
2. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.
3. Rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie przekładamy do formy posmarowanej wcześniej masłem.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180' przez 20 minut.
5. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.
6. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
6. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z serkiem mascarpone, a następnie dodajemy do ubitej śmietany.
8. Mieszamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
9. Na spód ciasta wykładamy masę i dekorujemy orzechami włoskimi.
SMACZNEGO! ;)
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńhttp://want-cant-must.blogspot.com/
ps jeśli podoba ci się blog-skomentuj, zaobserwuj