Ciasto:
- 150g mąki
- 5 jajek
- 250g masła
- 200g cukru
- 300g czekolady gorzkiej
- 200g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 100g czekolady białej
- 50ml śmietanki 30%
- kilka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą.
2. Miksujemy jajka z cukrem.
3. Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną masę czekoladową.
4. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz posiekanymi orzechami włoskimi.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy masłem.
7. Wykładamy gotową masę do tortownicy.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180' przez 45 minut.
9. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, następnie dodajemy śmietankę i mieszamy do połączenia składników.
10. Gotową polewę kładziemy na przestudzone ciasto oraz układamy orzechy.
SMACZNEGO! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz