Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500g śmietany kremówki
- 500g mascarpone
- 2 tabliczki białej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 500g malin
- 280g dżemu malinowego
- 50g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Żółtka ubijamy z cukrem do białej masy.
2. Powoli wlewamy ciepłą wodę i chwilę ubijamy.
3. Następnie powoli wlewamy olej.
4. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wykładamy na posmarowaną masłem tortownice o średnicy 26cm.
7. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180'.
8. Następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masy:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
2. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z serkiem mascarpone, a następnie dodajemy do ubitej śmietany.
3. Mieszamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
Wykonanie:
1. Ciasto dzielimy na trzy równe części.
2. Na pierwszy blat kładziemy połowę dżemu malinowego, następnie układamy maliny i wykładamy masę śmietanową (pierwszy i drugi blat).
3. Przykrywamy 3 częścią blatu.
4. Na wierzch i boki kładziemy również masę śmietanową.
4. Posypujemy świeżymi malinami.
6. Dekorujemy rozpuszczoną na parze czekoladą.
Smacznego! ;)
Mniam, ale pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada!
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it/2015/08/porto-taverna.html
This looks incredible!
OdpowiedzUsuńhttp://sarawritesadiary.blogspot.com/
Ja na diecie a tu takie cuda!! <3
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się doskonale!
OdpowiedzUsuńtort niesamowicie zachęca do wgryzienia się weń i oczywiście popicia kawą :) Super!
OdpowiedzUsuńMmm, musiał być obłędnie pyszny :)
OdpowiedzUsuń