Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- 1 żółtko
Budyń:
- 2 budynie śmietankowe
- 3,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- Truskawki
- Pół tabliczki czekolady gorzkiej
- Migdały płatki
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy.
2. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy masłem.
4. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
5. Przenosimy je ze stolnicy na formę i nakłuwamy widelcem.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200'.
Budyń:
1. Mieszamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną w połowie szklanki mleka.
2. Pozostałą część mleka gotujemy razem z cukrem.
3. Do zagotowanego mleka dodajemy budyń wymieszany z mlekiem.
4. Gotujemy wszystko przez parę minut.
5. Do gotowego budyniu dodajemy masło i mieszamy.
6. Zostawiamy do przestudzenia.
Wykonanie:
1. Na wystudzony spód tarty wykładamy budyń.
2. Na budyń układamy przekrojone na pół truskawki.
3. Polewamy roztopioną czekoladą.
4. Posypujemy podsmażonymi migdałami.
Wygląda bardzo apetycznie .... Skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAdorable. I really like. Keep in touch, pls. Wish you happy week! Big kiss
OdpowiedzUsuńhttp://mylovelyfashionbih.blogspot.com/
Mniam! Z chęcią bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda mmmm
OdpowiedzUsuńSo yummy! Love strawberries.
OdpowiedzUsuńxx
www.mybeautrip.com
mniam<3 muszę wypróbować :))
OdpowiedzUsuńow it's cute !! perfect !!
OdpowiedzUsuń