Składniki:
Ciasto:
- 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- półtorej szklanki mąki krupczatki
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z połowy cytryny
Masa:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- 250g serka mascarpone
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Rozmrażamy szpinak oraz ścieramy sparzoną skórkę z cytryny na drobnej tarce.
2. Jajka ubijamy na puszystą masę, do której stopniowo dodajemy cukier.
3. Mieszając na wolnych obrotach i powoli wlewamy olej.
4. Ciągle mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
5. Rozmrożony szpinak wraz ze startą skórką z cytryny dodajemy do masy mieszając to wszystko łyżką.
6. Na posmarowane dno masłem wykładamy masę, którą pieczemy przez godzinę w temperaturze 180'C.
Masy:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, do której pod koniec dodajemy 2 śmietan-fixy oraz cukier puder.
2. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Masę dzielimy na dwie równe części, gdzie połowę kładziemy na pierwszy blat, a drugą na drugi blat, a górę posypujemy pokruszoną częścią trzeciego blatu.
4. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO! :)
Yummy!!!
OdpowiedzUsuńwww.blackdressinspiration.com
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO mamusiu! Wygląda to cudownie!!!!:)
OdpowiedzUsuńI don'd know what it is, but look awesome!! :)
OdpowiedzUsuńxxx
www.tarasessence.com
Wygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńJak smakowicie wyglada!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post (mini haul ubraniowy) KLIK!!