środa, 20 maja 2015

Ciasto ze szpinakiem



Składniki:

Ciasto:

- 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- półtorej szklanki mąki krupczatki 
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z połowy cytryny

Masa:

- 400 ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- 250g serka mascarpone 
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru 
Sposób przygotowania:

Ciasta:

1. Rozmrażamy szpinak oraz ścieramy sparzoną skórkę z cytryny na drobnej tarce.
2. Jajka ubijamy na puszystą masę, do której stopniowo dodajemy cukier.
3. Mieszając na wolnych obrotach i powoli wlewamy olej.
4. Ciągle mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
5. Rozmrożony szpinak wraz ze startą skórką z cytryny dodajemy do masy mieszając to wszystko łyżką.
6. Na posmarowane dno masłem wykładamy masę, którą pieczemy przez godzinę w temperaturze 180'C.

Masy:

1. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, do której pod koniec dodajemy 2 śmietan-fixy oraz cukier puder.
2. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Masę dzielimy na dwie równe części, gdzie połowę kładziemy na pierwszy blat, a drugą na drugi blat, a górę posypujemy pokruszoną częścią trzeciego blatu.
4. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO! :)

6 komentarzy: