Składniki:
Biszkopt:
- 6 całych jajek
- półtorej szklanki mąki
- półtorej szklanki cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan mix
Solony karmel:
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- popcorn
- precelki
- 2 batoniki snikers
- czekoladowe kuleczki
Sposób wykonania:
Biszkopt:
1. Jaja ubijamy mikserem na najwyższych obrotach z cukrem na puszystą masę.
2. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Ubijając dalej na najniższych obrotach dodajemy powoli wymieszaną mąkę.
4. Gotową masę wlewamy do posmarowanej wcześniej tortownicy o średnicy 26 cm.
5. Pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 180'C piekarniku.
Masa:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz ze śmietan mixem.
2. Pod koniec ubijania śmietany na sztywną masę dodajemy serek mascarpone.
3. Mieszamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
2. Pod koniec ubijania śmietany na sztywną masę dodajemy serek mascarpone.
3. Mieszamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
Solony karmel:
1. Do rondelka wsypujemy cukier, który podgrzewamy na średnim ogniu do czasu rozpuszczenia i zbrązowienia cukru.
2. Do rozpuszczonego cukru dodajemy wodę i energicznie mieszamy.
3. Następnie dodajemy śmietankę, gotujemy przez 4-5 min i na koniec dodajemy masło oraz sól.
4. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie:
1. Dzielimy biszkopt oraz masę na 3 równe części.
2. Smarujemy pierwszy blat śmietaną, przykrywamy drugi blatem i tak robimy z kolejnym blatem.
3. Na wierz polewamy solonym karmelem oraz dekorujemy popcornem, precelkami oraz kawałkami batoników.
Smacznego! ;)
Wow, ale zjawiskowy! Az slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com