niedziela, 2 października 2016

Kruche ciasto ze śliwkami i twarogiem


Składniki:
 
Ciasto:

- 500g mąki pszennej 
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka i 1 jajko całe
 
- około 500g śliwek

Masa serowa:

- 250g twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka maki ziemniaczanej 
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 łyżki cukru
 
 Sposób przygotowania:

1. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz z pociętą na kawałki margaryną.
2. Do mąki dodajemy jajka z cukrami i śmietaną.
3. Wszystko razem ze sobą zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
4. Pierwszą część rozwałkujemy i wykładamy na posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26cm.
5. Drugą część ciasta zawijamy w folię i kładziemy do zamrażalnika.
6. Drylujemy śliwki.
7. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy razem przez około 5 minut.
8. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią układamy połówki śliwek skórką do dołu, które posypujemy startą na tarce drugą częścią ciasta.
9. Pieczemy w temperaturze 180' przez około 50 minut.

Smacznego :)

3 komentarze: