Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250g miękkiego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Piana:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 5 białek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- pół szklanki oleju
Dodatkowo:
- 500g malin
- pół tabliczki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy.
2. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna mniejsza, druga większa),owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Formę na tartę o średnicy 30 cm smarujemy masłem.
4. Rozwałkowujemy większą część ciasta na cienki placek.
5. Przenosimy je ze stolnicy na formę i nakłuwamy widelcem.
6. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200'.
Piany:
- Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
- Do ubitych białek powoli dodajemy cukry.
- Następnie wsypujemy budynie ciągle ubijając na najwyższych obrotach.
- Na koniec powoli dodajemy olej.
- Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
Wykonanie:
1. Na wystudzony spód wykładamy ubitą pianę.
2. Otworkami ku górze układamy maliny.
3. Ścieramy na wierzch resztę ciasta.
4. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180'C.
5. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą.
Smacznego! :)
wyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPiękne kolory, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie, aż chce się zjeść:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
Pięknie wygląda! Na pewno zrobię :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie: Mój Blog - klik!
Delicious!
OdpowiedzUsuńxx
http://www.mybeautrip.com