piątek, 12 czerwca 2015

Tort wiśniowy



Składniki:

Biszkopt:
- 8 całych jajek
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanka kakao
- 2 szklanka cukru (kryształ)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop do nasączenia blatów:
- 100 ml likieru wiśniowego
- 500 ml soku, kompotu z wiśni
Masa wiśniowa:
- 500 ml kompotu z wiśni
- 100 ml likieru z wiśni
- szklanka wiśni zamrożonych bądź świeżych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Śmietana:
- 1,5 litr śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- żelatyna na litr wody
Dodatkowo:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- wiśnie kandyzowane   
Sposób przygotowania:

Biszkoptu:

1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
2. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Pieczemy na tortownicy o średnicy 30 cm przez 30-35 minut w temperaturze 200'C.
Masy wiśniowej:
1. Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą oprócz wiśni.
2. Następnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje
3. Na koniec dodajemy wiśnie, które delikatnie mieszamy z masą.

Śmietany:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy na pół sztywno razem z cukrem pudrem.
2. Rozpuszczamy żelatynę z wodą.
3. Wlewamy wystudzoną żelatynę do śmietany i ubijamy przez chwilę.

Wykonanie tortu:
1. Biszkopt dzielimy na 3 równe części.
2. Nasączamy blaty przygotowanym syropem.
3. Masę wiśniową wykładamy na 2 blaty.
4. Śmietanę dzielimy na 3 równe części i wykładamy na masę wiśniową (pierwszy i drugi blat).
5. Przykrywamy 3 częścią blatu.
6. Na wierzch i boki kładziemy śmietanę.
7. Obsypujemy startą czekoladą.
8. Dekorujemy śmietaną.
9. Ozdabiamy wisienkami oraz wiórkami czekolady.
  Smacznego!! ;)


5 komentarzy: