czwartek, 11 grudnia 2014

Pierniczki



Składniki:

1. 4 szklanki mąki
2. półtorej szklanki cukru
3. 4 łyżki miodu 
4. 2 łyżki masła
5. 2 jajka 
6. półtorej łyżeczki sody oczyszczonej 
7. torebka przyprawy piernikowej
8. 2/3 szklanki ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, następnie wlewamy rozpuszczony miód z cukrem, przyprawą oraz sodą. Kiedy masa lekko przestygnie dodajemy masło wraz z jajami.
2. Zagniatając ciasto stopniowo dolewamy mleko. Masa powinna być średnio twarda i gęsta. Wyrabiamy przez około 10 minut.
3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnej 1 cm. 
4. Foremkami wycinamy z ciasta pierniczki.
5. Gotowe pierniczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2-3 cm.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-15 minut.
7. Dekorujemy zimne pierniczki barwnikiem spożywczym.

SMACZNEGO! ;)


2 komentarze: