Ciasto:
- półtorej szklanki mąki
- 2 szklanki startej marchewki
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Polewa:
- 120g serka Philadelphia
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżeczki miodu lub 5 łyżeczek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Jajka ubijamy mikserem z cukrami przez 4 minuty.
2. Powoli dolewamy olej.
3. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z solą.
4. Ciągle ubijając dodajemy przyprawę do piernika i cynamon.
5. Na samym końcu dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę i pokrojone orzechy.
6. Foremkę smarujemy masłem (użyłam tortownicy o śr. 26cm).
7. Wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-50 minut.
8. Ciasto można podać posypane cukrem pudrem lub polane polewą.
1. Masło ubijamy za pomocą mikserem.
2. Powoli dodajemy serek.
3. Na końcu słodzimy miodem.
4. Zimne ciasto smarujemy polewą i wkładamy do lodówki.
SMACZNEGO! ;)
uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zocha
mmm jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPo prostu wielbię, dla mnie nie ma lepszego ciacha!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój ostatni post:http://alanja.blogspot.com/2015/01/studniowkowe-propozycje-i-bizuteria-z.html
uwielbiam piec ciasto marchewkowe
OdpowiedzUsuńhttp://iamemiliablog.tumblr.com
mniam, wygląda mega pysznie, szkoda ze mam diete.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.lap-stajla.blogspot.com, u mnie post o nowym trendzie wśród facetów.
spróbuj zrobić polewe z serka mascarponne i białej czekolady :)
OdpowiedzUsuńnajlepsza na świecie!
kocham to ciasto :D
OdpowiedzUsuńNie lubię marchewek
OdpowiedzUsuńPoklikasz w linki Sheinside TUTAJ! ? Będę wdzięczna! :)
pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious this cake!!
OdpowiedzUsuńKiss kiss.*Jo
http://joandcompanystyle.blogspot.com/