Ciasto:
- ziemniaki 700g
- mąka pszenna 350g
- twaróg 200g
- jajka 2
- śliwki węgierki 500g
- cukier
- sól
Posypka:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 70g masła
- cynamon
Sposób przygotowania:
1. Należy ugotować obrane ziemniaki, następnie jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić.
2. Usuwamy pestki ze śliwek.
3. Masę ziemniaczaną wykładamy na podsypaną wcześniej mąką stolnicę, wbijamy jaja oraz dodajemy szczyptę soli, mąkę i twaróg.
4. Wyrabiamy ciasto, które później formujemy na grube wałki i tniemy na kawałki.
5. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy, na środku kładziemy śliwkę, którą posypujemy cukrem, następnie zawijamy ją w ciasto i formujemy okrągłe knedle.
6. Gotujemy wodę ze szczyptą soli.
7. Knedle władamy do gotujące się wody, które po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy 7 minut.
8. Wyjmujemy łyżką cedzakawą.
9. Na patelni smażymy bułkę tartą z masłem aż do zarumienienia się.
10. Wykładamy knedle na talerz, posypujemy posypką z bułki i odrobiną cynamonu.
Smacznego!
Same pyszności ;)
OdpowiedzUsuńJadlam takie kilka dni temu, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńhttp://najla-beauty-blog.blogspot.com/
Umm pycha, robiłam kiedyś takie z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńBoże, jak ja się cieszę, że u Ciebie tyle świeżych, ciekawych wpisów!!!!:-))) Po wakacjach na Malcie wracam do świata żywych i nadrabiam zaległości modowe i lifestylowe:-) Pozdrawiam Cię serdecznie i dizękuję za wspaniałęgo bloga. Jestem Twoją wierną fanką. W prezencie link do filmiku z fotkami z Malty - tam byłam:-) https://www.youtube.com/watch?v=iHM6MvDu6Ww Całuski!!!
OdpowiedzUsuń