czwartek, 27 lutego 2014

Pączki





Składniki na około 40 sztuk:
  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 500 ml mleka
  • 100g drożdży świeżych
  • 100 - 150 g cukru
  •  100 g masła
  • 7 żółtek 
  • kieliszek spirytusu 
  • tłuszcz (smalec) do smażenia
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny 

 Sposób wykonania:
  1. Drożdże łączymy razem z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
  2. Żółtka  ubijamy z cukrem.
  3. Roztapiamy masło.
  4. Mąkę wsypujemy do miski, a następnie dodajemy ubite jaja, drożdże, ciepłe mleko. Masę wyrabiamy przez 20 min i pod koniec dodajemy kieliszek spirytusu. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki.
  5. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę.
  6. Posypujemy ręce odrobiną mąki i  nabieramy porcję ciasta, którą formujemy w małe krążki i nakładamy w nie nadzienie, mocno zlepiamy, a następnie formujemy pączka i odstawiamy go aż do wyrośnięcia około 30 min.
  7. Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach.
  8. Posypujemy cukrem pudrem bądź lukrem, który ucieramy z cukru pudru i cytryny.
Smacznego!  








2 komentarze:

  1. alee pączusie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uuuuuu mniamiiiii caly ekran oblizalme ogladając te Pączusie:D z wielką chęcią zjadłbym kawałek waszego pączusia:D mmmmmmm:D

    OdpowiedzUsuń